петак, 3. фебруар 2012.

Servisiranje klima uredjaja

Servis klima uredjaja uglavnom je potrebno izvršiti jednom godišnje. Ne samo da bi klima ostala pod garancijom (jer je tako naznačeno u garantnom listu), već da bi se zaista očuvala u ispravnom stanju.

Najpogodniji period za servis klima uredjaja je proleće da bi bili sigurni da će klima tokom leta, kada je najpotrebnija, lepo raditi. Ipak, iskustvo nam pokazuje da mnogi vlasnici klima uredjaja zatraže servis tek kada primete da sa uredjajem nesto nije u redu (klima slabo hladi, izduvava neprijatan miris i sl.).

Čišćenje klima treba uraditi barem jednom godisnje. Treba znati da je pored redovnog čisćenja filtera, ipak neophodno uraditi godišnji servis jer se jedino na taj način obavi kompletna dezinfekcija i čišćenje ne samo unutrašnje već i spoljašnje jedinice. Izuzetak može biti samo klima uredjaj koji je tokom prethodne godine veoma malo radio i pri tom nije bio izložen bilo kakvim zagadjenjima iz okoline.

Klima uredjaj koji se ne servisira redovno otežano radi, opterećuje kompresor što neminovno skraćuje i radni vek klime. Pored toga, ovakva klima troši više električne energije, puna je raznih bakterija tako da ugrožava zdravlje osobama koje borave u prostoriji.

Tako da, kada se sve ovo uzme u obzir, izdvajanje novca za redovan godišnji servis klima uredjaja ne bi trebalo da predstavljati veliki izdatak, već to treba posmatrati kao uštedu. Kao i za sve ostalo u životu, cena je relativna stvar.