понедељак, 30. јануар 2012.

Grejanje klima uredjajem

Zašto je grejanje klima uredajem zgodno i profitabilno?

Iznad svega, klima uredaj pruža jedinstvenu priliku da doživite ugodan osećaj topline, bez brige o visokim računima za struju. Korišćenje klima uredjaja za grejanje je pogodno iz više razloga, ali pre svega kada je reč o prelaznim periodima. U proleće ili jesen kada centralno grejanje prestane a još uvek postoji potreba za grejanjem jer je napolju još uvek hladno, idealno je vreme da svoj klima uredjaj namenjen prvenstveno za hladjenje prostorija, iskoristitie i za grejanje.

Ako uzmemo u obzir rast cena goriva, skupu upotrebu električnih uredaja za grejanje -  klima uredjaj je najbolje rešenje za one koji traže kombinaciju udobnosti i nisku cenu energije koja se pri tom koristi. Primera radi, klima dvanaestica troši 1,2 kW u peroidu dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji. Nakon toga ta potrošnja se smanjuje i do 0,8 kW što zaista čini bitnu uštedu u odnosu na konvencionalne grijace.

Treba znati da obična klima može da radi do -5 stepeni spoljne temperature. Ispod te temperature dolazi do smrzavanja u spoljnoj jedinici. Zbog toga, ukoliko ima potrebe za klima uredjajem koji treba da služi i za grejanje, obavezno kupovati inverter klima uredjaj (klima uredjaj sa inverter tehnologijom) jer omogućava grejanje i kada je spoljna temperatura do -15 stepeni.

Mada se smatra se da klima uredjaj može raditi kada je spoljna temperatura od -15 stepeni (ipak neće imati dovoljno snage za dobro grejanje), nije preporuka upotrebljavati ga pod takvim okolnostima. Zato, kada je spoljna temperatura ispod nule mnogo je razumnije koristiti konvencionalne grijace.

Na kraju da kažemo da je za dobro grejanje kao i za hladjenje,  neophodno uredno održavanje klima uredjaja, što podrazumeva redovno šičćenje i servisiranje.