недеља, 29. јануар 2012.

Klima uredjaji i zdravlje

Pravilno korišćenje klima uredjaja ne bi trebalo da izaziva bilo kakve zdravstvene tegobe. Zato, ukoliko dodje do tegoba znači da klima uredjaj ne koristite onako kako bi trebalo. Svaki klima uredjaj nudi mogućnost upravljanja temperaturom, regulisanja vlažnosti vazduha, podesavanja jačine strujanja vazduha, tako da je veoma jednostavno napraviti prijatan ambijent koji neće negativno uticati na zdravlje.

Zato slede saveti kako treba da izgleda pravilna upotreba klime.

Za vreme toplih letnjih dana temperatura u klimatizovanoj prostoriji ne bi trebala da bude niža od 6 do 10 stepeni od spoljne temperature. Ukoliko u klimatizovanoj prostoriji borave deca do 10 godina starosti, temperatura ne bi trebala biti niža od 5 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu.

Klima uredjaj koristiti pretežno preko dana a tokom noći samo ukoliko je to zaista neophodno i to na minimunu. U tom slučaju nikako ne treba spavati direktno na udaru vazduha iz klima uredjaja.

Osim toga, treba voditi brigu i o kvalitetu vazduha u klimatizovanoj prostoriji što podrazumeva redovno održavanje kvaliteta i čistoće filtera koji se nalazi u unutrašnjoj jedinici klima uredjaja. Klima uredjaj koji nije uredno održavan izbacuje nezdrav vazduh (što se često može osetiti i čulom mirisa) koji može izazvati infekciju disajnih organa, kašalj, glavobolju, iritiranost sluzokože grla, nosa, očiju pa čak i osećaj umora.

U zavisnosti od vrste filtera, veličine prostorije, stepena zagadjenosti vazduha u prostoriji (duvanski dim, kuhinjska isparenja...), filtere je potrebno očistiti od jednom nedeljno do jednom u mesec dana.

Redovno čišćenje filtera na kojima se nagomilavaju razni  mikroorganizmi štetni po zdravlje nije teško i kratko traje a produžiće i sam vek trajanja klima uredjaja.

Zato treba imati na umu da kada brinemo o čistoći svog klima uredjaja brinemo i o svom zdravlju.