понедељак, 30. јануар 2012.

Ugradnja klima uredjaja

Osnovna pravila za ugradnju klima uredjaja

Pre ugradnje klima uredjaja  u vašem domu ili poslovnom prostoru treba utvrditi koje je najpogodnije mesto za spoljašnju a koje za unutrašnju jedinicu klima uredjaja. Posebno je važno obratiti požnju na to da vazduh iz unutrašnje jedinice ne pada direktno na vas, jer to može štetiti vašem zdravlju u letnjim mesecima kada se klima uredjaj upotrebljava za hladjenje.

Nakon toga, ugradnja klima uredjaja sastoji se u montiranju spoljašnje i unutrašnje jedinice. Zatim je neophodno povezati obe jedinice bakarnim cevima koje obezbedjuju cirkulaciju freona, odgovornog za hladjenje.

Ako se pitate zašto je ugradnja klima uredjaja relativno skupa, deo odgovora je - zbog bakarnih cevi. Bakar je vrlo skup materijal. Upotreba bakarnih cevi u ugradnji klima nije slučajna, već zbog toga što bakar teško i vrlo sporo menja parametare, što znači da će i nakon 10 godina biti isti.

Sledeća, ne manje važna akcija u montaži klima uredjaja je pravilno postavljanje cevi za odvod vode nastale kondenzacijom. Veoma je bitno obezbediti da voda iz kondenzacije ne pada tamo gde može stvoriti problem. (na terasi važeg komšije, na primer).

Nakon toga sledi testiranje klima uredjaja.

Ukoliko klima uredjaj funkcioniše prema svim očekivanjima može se nastaviti sa njegovom upotrebom, čime je ugradnja klima uredjaja završena.

Nakon svake ugradnje, stručno lice koje je izvršilo montažu uredjaja trebalo bi korisniku da da osnovna uputstva za pravilno korišćenje i održavanje klima uredjaja, kao i da ga informiše o neophodnisti periodičnog servisiranja klima uredjaja.